Blogs

Als je je partner wilt veranderen

Doet hij te weinig in het huishouden? Moet zij altijd nog iets doen voor je de deur uit kunt? Wil je dat je partner (of je kennis, je baas of je ouders) anders gaat doen en ben je al jaren aan het strijden? Misschien is er een andere weg.

Een voorbeeld

Ans stofzuigt en stoft elke dag, strijkt alle was en poetst eens in de week alle ramen. Ze heeft het altijd met plezier gedaan. Maar de laatste tijd is ze zo moe. Ze kan het poetsen haast niet meer opbrengen, maar toch doet ze het, want het huis moet netjes. Haar man helpt haar alleen mee als ze het vraagt en dan ook nog met tegenzin. Dat is hun hele huwelijk al zo geweest, maar nu begint het haar te irriteren. Hij weet toch dat zij moe is en het eigenlijk niet meer aan kan? Vergeefs probeert ze haar man te veranderen.

Zelfonderzoek

Ga eens voor jezelf na. Wil jij dat je partner verandert op één of meerdere punten? Hoeveel jaar wil je dit al? Is er in al die jaren daadwerkelijk iets veranderd?
Waarschijnlijk is het antwoord nee. Je kunt je partner niet veranderen. De enige die je kunt veranderen ben jij zelf. Je moet bij jezelf beginnen. En misschien verandert je partner dan mee. Misschien ook niet.

Vervolg voorbeeld

Ans besluit het roer om te gooien. Ze vertelt haar partner dat ze besloten heeft dat het huis niet ten koste van zichzelf netjes hoeft te zijn. Ze zal minder in het huishouden gaan doen en accepteert de consequenties. Het huis zal niet meer zo netjes zijn en er zal minder gestreken en gewassen worden. Haar man is stiekem opgelucht, hij verwacht dat ze hem dan ook niet meer zo op zijn huid zit met huishoudelijke klussen.

Een paar maanden later maakt Ans de balans op. Het huis is minder netjes, zoals gedacht. Het kostte haar in het begin heel veel moeite, maar ze heeft het kunnen accepteren. Tot haar verbazing is haar man uit zichzelf gaan wassen en hij strijkt nu zijn eigen overhemden. Het begon op een dag dat hij geen schone sokken meer bleek te hebben en bovendien de volgende dag met een gestreken overhemd naar het werk wilde, omdat er een belangrijke vergadering was. Haar partner had aanvankelijk gemopperd en gevraagd of ze het niet wilde doen. Maar ze had die ochtend al de bedden verschoond en dat was genoeg geweest voor die dag.

Gewoontepatroon

Als jij verandert, moet je omgeving mee veranderen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Mensen willen graag dat je doet zoals je altijd hebt gedaan. Het is vertrouwd, veilig en duidelijk als alles volgens het standaard gewoontepatroon gaat. Als je blijft bij je voornemen om zelf te veranderen, zullen mensen uiteindelijk wennen aan de nieuwe jij. Dat werkt alleen als jij werkelijk verandert en niet alleen maar anders doet om alsnog je zin te krijgen. Als je graag het huis helemaal opgeruimd wilt hebben en je laat het een tijdje verslonzen in de hoop dat je partner wat gaat opruimen, maar je hebt niet geaccepteerd dat er meer rommel in huis gaat komen, dan zul je je gaan ergeren aan de rommel en aan je partner die niet mee wil werken aan je geheime plannetje. Je moet accepteren dat de situatie is zoals het is en kijken wat je zelf kunt en wilt doen hierin. Je accepteert ook je partner zoals die is.

Jij moet veranderen

Je kent vast wel het voorbeeld dat iemand bij zijn vroegere partner nooit meehielp in het huishouden of zich nooit met de kinderen bemoeide en tot ergernis van zijn ex dit bij zijn nieuwe partner wel doet. Jullie houden elkaars patronen in stand. De enige die je kunt veranderen, ben jij zelf. Als je gewend bent alle beslissingen voor je partner te nemen en voor hem of haar te zorgen en je wilt tegelijkertijd dat je partner zelfstandiger wordt, dan kun je dat blijven vragen en pushen, maar dat werkt niet. Jij zelf moet veranderen, jij moet bijvoorbeeld meer op de eigen kracht van je partner gaan vertrouwen en meer aan je partner over laten. En dat zal niet meevallen, want ook jij bent gewend aan een vast gewoontepatroon. Je mag daarin met mildheid naar jezelf kijken.

Als je beter kunt blijven doen wat je doet

Soms wil je niet anders doen dan je altijd al deed. Dan kun je het beste de situatie accepteren zoals die is. Als je bijvoorbeeld je partner er elke week aan moet helpen herinneren om op woensdag eerder naar huis te komen om de hond uit te laten, dan wil je dat misschien niet veranderen. Je bent misschien bang dat je partner het niet zelf onthouden kan en dat de hond dan de dupe wordt.  In dat geval kun je je wekelijks blijven ergeren, maar je kunt er ook voor kiezen om je partner er elke week met liefde aan helpen herinneren. Dat is voor zowel jezelf als je partner wel zo prettig.

Zelf doen

  • Ga na op welk punt je al langere tijd wilt dat je partner verandert. Wat heb je tot nu toe gedaan om je partner te veranderen? Was dat succesvol? Hoeveel energie kost het je?
    Hoe kun je jezelf hierin veranderen. Misschien moet je iets accepteren wat je tot nu toe niet accepteren kon. Misschien moet je anders naar je partner gaan kijken. Misschien moet je je eigen gedrag gaan veranderen. Hoe zou je jezelf kunnen veranderen zodat het jou minder energie gaat kosten of minder ergernis gaat opleveren?

 

Als je Centrum Zein liked op facebook, wordt je automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe blogs: www.facebook.com/CentrumZein